Changes in linear size of the body of the goat males provided with complete silage made from sorghum bicolor, pennisetum purpuphoides and natural grass
Keywords:
Complete silage, Growth performance, Kacang goat
Abstract
The purpose of this study was to determine changes in the linear body size of male goats which were given complete silage based on Sorghum bicolor, Pennisetum purpuphoides and natural grass. The variables studied were body length, chest circumference, and shoulder height. The research method used was a Completely Randomized Design with the treatment given was TI: Sorghum bicolor 45% + Leucaena leococephala 20% + Corn 25% + pollard 10%, T2: Natural Grass 45% + Leucaena leococephala 20% + Corn 25% + Pollard 10%, Q3: Pennisetum purpuphoides 45% + Leucaena leococephala 20% + Corn 25% + pollard 10%. The results showed that shoulder height, body length and chest circumference in male goat goats for the three treatments using natural grass-based (T1), Pennisetum purpuphoides (T3) and Sorghum bicolor (T2) silage feed showed relatively similar results and had no effect. real. It was concluded that the use of different forages (natural grass, Sorghum bicolor, and Pennisetum purpuphoides) as the basis for making complete silage can increase the linear growth of a relatively similar body of goat nuts. The use of Sorghum bicolor (T2) in the manufacture of complete silage showed a higher body length, chest circumference, and shoulder height between treatments (T1 and T3).
Downloads
Download data is not yet available.
References
Despal., I.G. Permana., S.N. Safarina dan A.J. Tatra. 2011. Penggunaan Berbagai Sumber Karbohidrat Terlarut Air untuk Meningkatkan Kualitas Silase Daun Rami. Media Peternakan, 34 (1) : 69-76.
Permatasari, T., E. Kurnianto dan E. Purbowati. 2013. Hubungan antara ukuran-ukuran tubuh dengan bobot badan pada kambing kacang di Kabupaten Grobongan Jawa Tengah. Animal Agriculture Journal, 2 (1) : 28-34.
Rahardian. A. 2014. Hubungan AntaraUkuran-ukuran Tubuh denganBobot Badan Kambing Kacang Jantan di Kabupaten Wonogiri. Skripsi. Fakultas Peternakan dan Pertanian, Universitas Diponegoro. Semarang.
Rab, S. A. 2014. pengaruh jenis kelamin terhadap bagian karkas kualitas dua kambing kacang yang dipelihara secara intensif. Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Hasanuddin, Makassar.
Rianto. E. dan E. Purbowati. 2009. Panduan Lengkap Sapi Potong. Penebar Swadaya. Jakarta.
Sampurna, I. P dan I. K. Suatha. 2010. Pertumbuhan alometri dimensi panjang dan lingkar tubuh sapi bali jantan. Journal veteriner, 11 (1) : 46-51.
Scanes, C. G. 2003. Biologi of growth of domestic animal. 1st edition. Lowa State press, Lowa.
Sutiyono, B., N. J. Widyani dan E. Purbowati. 2006. Studi Performans Induk Kambing Peranakan Etawah berdasarkan jumlah anak sekelahiran Di Desa Banyuringin Kecamatan Singorojo Kabupaten Kendal. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner, 2006.
Syawal, S., B. P. Purwanto dan I. G. Permana. 2013. Studi Hubungan Respon Ukuran Tubuh dan Pemberian Pakan Terhadap Pertumbuhan Sapi Pedet dan Dara. JITP, 2 :175-188.
Tahuk, P.K., E. Baliarti dan H. Hartadi. 2008. Kinerja kambing Bligon pada penggemukan dengan level protein pakan berbeda. Buletin Peternakan, 32 (2): 121-135.
Yunus., La Ode Ba’a dan M. A. Pagala. 2016. Hubungan Antara Ukuran Dimensi Tubuh Dengan Bobot Badan Kambing Kacang (Capra hircus) DI Daerah Transmigrasi dan non Transmigrasi Di Kabupaten Muna. Jitro, 1 (1): 7-14.
Wahyono, T., Kusumaningrum, Widiawati dan Suharyono.2013. Penampilan Produksi Kambing Kacang Jantan yang diberi Pakan Siap Saji (PSS) Berbasis Silase Tanaman Jagung. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Hal 363-367.
Permatasari, T., E. Kurnianto dan E. Purbowati. 2013. Hubungan antara ukuran-ukuran tubuh dengan bobot badan pada kambing kacang di Kabupaten Grobongan Jawa Tengah. Animal Agriculture Journal, 2 (1) : 28-34.
Rahardian. A. 2014. Hubungan AntaraUkuran-ukuran Tubuh denganBobot Badan Kambing Kacang Jantan di Kabupaten Wonogiri. Skripsi. Fakultas Peternakan dan Pertanian, Universitas Diponegoro. Semarang.
Rab, S. A. 2014. pengaruh jenis kelamin terhadap bagian karkas kualitas dua kambing kacang yang dipelihara secara intensif. Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Hasanuddin, Makassar.
Rianto. E. dan E. Purbowati. 2009. Panduan Lengkap Sapi Potong. Penebar Swadaya. Jakarta.
Sampurna, I. P dan I. K. Suatha. 2010. Pertumbuhan alometri dimensi panjang dan lingkar tubuh sapi bali jantan. Journal veteriner, 11 (1) : 46-51.
Scanes, C. G. 2003. Biologi of growth of domestic animal. 1st edition. Lowa State press, Lowa.
Sutiyono, B., N. J. Widyani dan E. Purbowati. 2006. Studi Performans Induk Kambing Peranakan Etawah berdasarkan jumlah anak sekelahiran Di Desa Banyuringin Kecamatan Singorojo Kabupaten Kendal. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner, 2006.
Syawal, S., B. P. Purwanto dan I. G. Permana. 2013. Studi Hubungan Respon Ukuran Tubuh dan Pemberian Pakan Terhadap Pertumbuhan Sapi Pedet dan Dara. JITP, 2 :175-188.
Tahuk, P.K., E. Baliarti dan H. Hartadi. 2008. Kinerja kambing Bligon pada penggemukan dengan level protein pakan berbeda. Buletin Peternakan, 32 (2): 121-135.
Yunus., La Ode Ba’a dan M. A. Pagala. 2016. Hubungan Antara Ukuran Dimensi Tubuh Dengan Bobot Badan Kambing Kacang (Capra hircus) DI Daerah Transmigrasi dan non Transmigrasi Di Kabupaten Muna. Jitro, 1 (1): 7-14.
Wahyono, T., Kusumaningrum, Widiawati dan Suharyono.2013. Penampilan Produksi Kambing Kacang Jantan yang diberi Pakan Siap Saji (PSS) Berbasis Silase Tanaman Jagung. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Hal 363-367.
Published
2020-04-30
How to Cite
Naitili, S., Tahuk, P., & Bira, G. (2020). Changes in linear size of the body of the goat males provided with complete silage made from sorghum bicolor, pennisetum purpuphoides and natural grass. JAS, 5(2), 31-33. https://doi.org/https://doi.org/10.32938/ja.v5i2.953
Section
Original research article
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The journal is committed to free-open access that does not charge readers or their institutions for access. Readers are entitled to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of articles, as long as not for commercial purposes. The license type is CC BY-NC 4.0.