The Influence of Farmer Characteristics and Extension Support on the Technical Ability of Beef Cattle Breeding in Insana Induk Subdistrict

  • Sevisko V. Leleng Faculty of Agriculture, The University of Timor
  • Agustinus A. Dethan Faculty of Agriculture, The University of Timor
  • Ture Simamora Faculty of Agriculture, The University of Timor
Keywords: Influence, Characteristics of Extension Breeders, Farming Techniques

Abstract

This research was conducted to determine the characteristics of farmers and the effect of counseling support on the technical ability of raising beef cattle. This research was conducted in October 2019 in Fatoin Village and Manunain B Village, Insana District, North Central Timor Regency. The research was conducted at the Matani Farmer's Group in Manunain B Village with 14 members and the Ataubale Nunusili Farmer's Group in Fatoin Village with 16 members. The total respondents used in this study were 30 people. The types of data used in this study are qualitative data and quantitative data with the data sources used in the form of primary data and secondary data. Data was collected through observation and interviews with respondents. The results showed that the technical ability of the breeder was strongly influenced by the characteristics of the breeder (age, education, and experience) and extension support (method suitability, media suitability, and extension competence).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anwas, O. M. 2011. Membangun Media Massa Publik dalam Menanamkan Pendidikan Karakter. Jurnal Pendidikan dan Kebudayaan. 17(6): 680-690.

Akmal, Y. 2006. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produktivitas Tenaga Kerja Industri Kecil Kerupuk Sanjai di Kota Bukit Tinggi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

BPS Kabupaten TTU (Badan Pusat Statistik Kabupaten Timut Tengah Utara). 2018. Timor Tengah Utara dalam Angka. Kefamenanu: Timor Tengah Utara.

Harsoyo. 2002. Media Pembelajaran. http://wijayalabs.blogspot.com.

Hermawan, A., Amanah, S., & Fatchiya, A. 2017. Partisipasi Pembudidaya Ikan Dalam Kelompok Usaha Akuakultur di Kabupaten Tasikmalaya, Jawa Barat. Jurnal Penyuluhan. 13(1): 1-13.
Ife, J. & F. Toesoreiro. 2008. Community Development: Alternatif Perkembangan Masyarakat di Era Globalisasi. Diterjemahkan dari Community-Based Alternatives in an Angel of Globalisation oleh S Manullang, N. Yakin, M. Nursahid. Pustaka Pelajar. Yogyakarta.

Iskandar, I. & Arfa`i. 2007. Analisis Program Pengembangan Usaha Sapi Potong. Di Kabupaten Lima Puluh Kota, Sumatera Barat (studi kasus program bantuan pinjaman langsung masyarakat). Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Andalas. Padang.

Nur, A. & Mirah. 2015. Effect of Word of Mouth Communication on Consumers Purchase Decision: Malay Upscale Restaurant. Procedia Social and Behavioral Sciences. 1 (4): 324-331.

Manu, A. E. 2013. Produktivitas padang penggembalaan sabana Timor Barat. J. Pastura. 3(1): 25-29.

Manyamsari, I. & Mujiburrahmad. 2014. Karakteristik Petani dan Hubungannya dengan Kompetensi Petani Lahan Sempit. Agrisep. Vol 15 (2). doi: agrisep/article/view/2099.

Misriani, V. 2011. Hubungan karakteristik peternak dengan pendapatan pada pembibitan sapi potong rakyat di Kecamtan Bayang, Kabupaten Pesisir Selayar. Skripsi. Fakultas Peternakan, Universitas Andalas.

Murwanto, A. G. 2008. Karakteristik Peternak dan Tingkat Masukan Teknologi Peternakan Sapi Potong di Lembah Prafi Kabupaten Manokwari. Jurnal Ilmu Peternakan. 3(1): 8 – 15.

Priyanto, M. D. & D. Yulistiani. 2005. Karakteristik Peternak Domba/Kambing Dengan Pemeliharaan Digembalakan/Angon dan Hubungannya Dengan Tingkat Adopsi Inovasi Teknologi. Seminar. Bogor: Nasional Teknologi dan Veteriner.

Setiana, M. G. 2010. Pengenalan Jenis Hijauan Makanan Ternak Unggul. Depertemen Ilmu Nutrisi dan Makanan Ternak. Tesis. Fakultas Peternakan. Institut Pertanian Bogor. 1-24.

Sukada, I. K. I, Subrata, I. W., & I. G. Suarta. 2016. Potensi Ternak Sapi Potong: Sapi Perah dan Kerbau Sebagai Penghasil Daging di Kabupaten Nusa Tenggara Timur. Majalah Ilmiah Peternakan. 19 (3).

Simamora, T. 2020. Peningkatan Kompetensi Peternak dan Keberlanjutan Usaha Sapi Potong di Desa Oebkim Kecamatan Bikomi Selatan Kabupaten Timor Tengah Utara. Jurnal Agribisnis Lahan Kering. 5(2):20-23. DOI: https://doi.org/10.32938/ag.v5i2.902.

Sugiono. 2007. Metode Penelitian Bisnis. CV. Alfabeta: Bandung.

Suwarta, Irham, & S. Hartono. 2012. Struktur Biaya dan Pendapatan Usaha Ternak Ayam Broiler di Kabupaten Sleman. Agrika. 6(1): 66-85.

Sukanata, I., Dukat, & A. Yuniati. 2015. Hubungan Karakteristik dan Motivasi Petani Dengan Kinerja Kelompok Tani (Studi Kasus Desa Cisaat Kecamatan Dukupuntang). Jurnal Agrijati. 28 (1): 17-34.

Tomatala, G. S. J. 2004. Pemanfaatan Media Komunikasi Dan Perilaku Usaha Peternak Sapi Potong. (Kasus Kecamatan Sukanagara, Kabupaten Cianjur. Tesis. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Wardhani, A. 1994. Hubungan Karakteristik Demografis dan Motivasi Peternak Dengan Penggunaan Sumber-Sumber Informasi Tentang Ayam Buras di Desa Cisontrol, Kabupaten Ciamis. Tesis. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Winardi. 2002. Motivasi dan Pemotivasian Dalam Manajemen. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.
Published
2021-10-31
How to Cite
Leleng, S., Dethan, A., & Simamora, T. (2021). The Influence of Farmer Characteristics and Extension Support on the Technical Ability of Beef Cattle Breeding in Insana Induk Subdistrict. JAS, 6(4), 65-68. https://doi.org/https://doi.org/10.32938/ja.v6i4.1473